donderdag 30 april 2015

Duidelijk geval van bigamie

Bigamie is vaak moeilijk te constateren. Maar als de bigamist, in dit geval een vrouw, een ernstige fout maakt, komt de bigamie uit. En dat gebeurde bij Maria Voormeulen. Zij trouwt voor de eerste keer op 23 juli 1876 te Aalsmeer met Bouwe Bienzes:


Bij dat huwelijk wordt haar zoon Hendrik, geboren Amsterdam 8 januari 1870, door de bruidegom erkend en er wordt in de geboorteakte van Hendrik een kantmelding betreffende de erkenning gemaakt:


In 1877 heeft Maria Voormeulen opnieuw trouwplannen, zonder gescheiden of weduwe te zijn van Bouwe Bienzes. Zij trouwt te Amsterdam op 12 december 1877 met Willem Klaasen:


Maar bij dat huwelijk maakt zij een ernstige fout: zij wil opnieuw haar voorechtelijke zoon laten erkennen, deze keer door haar tweede echtgenoot en dat had ze beter niet kunnen doen. De ambtenaar van de burgerlijke stand heeft de geboorteakte gelicht van haar zoon Hendrik en gezien dat deze zoon al erkend was door de eerste echtgenoot van Maria Voormeulen en dan is het duidelijk: Maria pleegt bigamie. De rechtbank eist twee jaar gevangenisstraf volgens een artikel in het Nieuws van den Dag van 11 juli 1878:


Uiteindelijk komt zij er vanaf met een straf van vier maanden (zie Nieuws van den Dag van 18 juli 1878):


Het huwelijk tussen Maria Voormeulen en Willem Klaasen wordt op 30 december 1878 nietig verklaard (zie kantmelding van huwelijksakte). Willem Klaasen trouwt op 7 mei 1879 te Amsterdam met Anna Elisabeth Maria Roelands:


De officiƫle echtgenoot van Maria Voormeulen, Bouwe Bienzes, overlijdt op 1 februari 1882 te Aalsmeer en is dan echtgenoot van Maria Voormeulen, die te Aalsmeer woont, maar verblijf houdt te Amsterdam:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten